COVİD-19 KARANTİNA GÜNLERİNDE TAZE ÜRÜNLERE ERİŞİM ZORLAŞACAK OLURSA HAZIRLIKLI OLMAKTA FAYDA VAR.
Sosyal mesafelendirme günleriniz için gıda stoğu yaptınız – konserve fasulye, çorbalar, baklagiller (nohut, kurufasulye, mercimek, pirinç vb.), tahıllar. Bu temel besin kaynaklarının hepsi raf ömrü uzun olan kaynaklar.
Ancak bunun tam tersine sebzeler hakkında kabul etmemiz gereken bir gerçek var: Renkli ve sağlıklı oldukları kadar; bazıları bir hafta veya daha uzun süre tazeliğini koruyabilirken (patates, havuç, soğan), yeşil yapraklılar sadece günler içinde tüketilemeyecek hale gelebilir. 14 günlük bir stok yaptıysanız – COVİD-19’a maruz kalmanız durumunda kendinizi izole etmeniz gereken süre- israf olması yüksek ihtimal gruplardır.
tercih edilebilecek bir seçenek dondurulmuş sebzeleri kullanmaktır. Tabi en son markete gittiğinizde marketin donmuş ürünler bölümünün talan edildiğini gördüyseniz benim gibi alternatif çözüm üretme arayışında olabilirsiniz. Evinizde rahatlıkla uygulayabileceğiniz BLANCHING saklama yöntemine değinmenin bu kritik kriz günlerine hazırlıklı olabilmek ve alternatif oluşturabilmek adına iyi olacağını düşünüyorum. Dondurulmuş sebzeler bulamıyorsanız sebzelerinizin daha uzun süre dayanması için evinizde birkaç dakika ayırmayı düşünebilirsiniz.
Yeşil yapraklılarınızın (maydanoz, kişniş, yeşil soğan, kereviz) ömrünü, birkaç günde bir saplarından biraz kırparak, yaklaşık 10dk ılık suda bekleterek ve tekrar 5dk boyunca soğuk suda ıslatarak uzatabilirsiniz.
Tabii ki önceden paketlenmiş ve hazırlanmış olanları satın almak kadar kolay değil ama diğer sebzelerin pek çoğunu dondurucuda saklamak için hazırlayabilmek mümkün.
BLANCHING – ŞOK HAŞLAMA YÖNTEMİ
Bu işlem için sadece birkaç temel mutfak eşyası ve dondurucu dostu poşetler gerekecek. Sebzeleri kısa bir süre buharda haşlamak (süre sebzeye göre değişiklik gösterir), soğuk suya atıp süzdükten sonra dondurucuya yerleştirmek gerekir. Rahat hazırlayabilmek için bir tencereye, su ve saklamak istediğiniz sebzelere ihtiyaç duyacaksınız. Örnek sebze olarak burada “brokoli”yi kullansak da aşağıdaki tabloda yer alan tüm sebze çeşitlerini sürelerine göre aynı basamakları izleyerek hazırlayabilirsiniz:
1. BASAMAK
Brokoliyi yıkayıp, durulayıp küçük parçalara ayırın.
2. BASAMAK
Brokoli çiçeklerini küçük parçalar halinde kesin. Aynısını karnabahar için de yapabilirsiniz.
3. BASAMAK
Ekipmanınızı hazırlayın. Buhar için kullanılan aparatlardan faydalanabilirsiniz.
4. BASAMAK
Tencerenin dibine su doldurun. Brokoliyi buhar sepetine koyun ve tencereye yerleştirin. Tencerenin dibine koyduğunuz su ile sebzeleriniz arasında boşluk olmalıdır (yaklaşık 5 cm) yani sebzeleriniz pişerken suya temas etmemeli.
Bu işlemin arkasındaki bilim oldukça basit. Sebzeler doğal olarak çürümeye başlamak için çevresindeki diğer sebzelerle iletişim kuran enzimleri serbest bırakır. Lezzetini, rengini ve dokusunu kaybetmeye başlar. Şok haşlama bu enzimleri devre dışı bırakarak, aktivitelerini durdurur.
Şok haşlama ayrıca sebzelerin yüzeyinde kalmış olabilecek kirleri ve küçük organizmaları da temizleyecektir. Sebzeler hafif yumuşayacaktır ancak bu teknik ile renkleri de canlanacak ve vitamin ve mineral içeriğini kaybetme oranı da azalacaktır.
5. BASAMAK
Ocak ısısını yüksek seviyeye getirin ve su kaynamaya başladığında tencerenin üstünü kapağıyla kapatın. Bu işlemin tek karmaşık diyebileceğimiz kısmı her sebzenin aynı sürede buharda şoklanmasına gerek olmadığıdır.
Brokoli için 5 dk, brüksel lahanası için 4 dk, küçük doğranmış havuçlar için 2 dk yeterli olacaktır.
Sebze çeşitlerinin buharda şoklama yöntemi ile pişmesi için gereken süre:
Sebze Çeşitleri Buharda şoklama süresi
Enginar 7 dk
Kuşkonmaz 3 dk
Brokoli 5 dk
Brüksel Lahanası 4 dk
Lahana 1,5 dk
Doğranmış Havuç 2 dk
Karnabahar 3 dk
Mısır Taneleri 4 dk
Patlıcan 4 dk
Doğranmış soğan 15-20 sn
Doğranmış biber 2 dk
Bamya 3 dk
Sakız kabağı 3 dk
6. BASAMAK
Sebzeleri ateşten alın ve soğuk sudan geçirdikten sonra bir kaseye alın. Bu aşama, sebzenin hızla pişmesini durduracaktır.
Soğuduktan sonra (soğuma sadece birkaç dakika sürer) kasedeki suyu süzün. Sebzeleriniz dondurucuya girmek için hazır.
Tüm işlem yaklaşık 15 dk sürer. Böylece, markette donmuş sebze arama stresinden kurtulmuş, gıda israfını önlemiş ve aylarca sağlıklı ve taze sebze tüketebilecek stoğu sağlamış olursunuz.
Comments