top of page

Egzersiz ile Mikroplarınıza İyi Bakın

Egzersizin mikrobiyal çeşitliliğimizi artırdığı ve sağlıklı bir bağırsak sağlamanın anahtarı olduğu gösterilmiştir. Harekete geçmenin en iyi yolları hakkındaki ipuçlarımızı okuyun.


Takas edin ! Ayağa kalkın ve telefondayken yürüyün, tüm bu attığınız küçük adımlar toplanır ve bağırsak mikroplarınız güçlenmeye başlar. Şehir efsanesi ! "Egzersiz bağırsaklarınız için kötüdür" söylemi tamamen yanlış. Bazı insanlar egzersiz yaparken bazı bağırsak semptomları yaşayabilirler, ancak bu kuvvetle muhtemel egzersiz yoğunluğu veya egzersiz öncesi tüketilen yanlış besin çeşitlerinden kaynaklanmaktadır.


Egzersiz sadece vücudunuz ve zihniniz için değil (bunun ne kadar önemli olduğundan hep bahsediyoruz), aynı zamanda bağırsak mikroplarınız için de iyidir. Bağırsak mikroplarınızı ve bağırsaklarınızın ne kadar iyi çalıştığını etkileyebilecek bağımsız faktörlerden biridir.

Siz hareket ederken bağırsak mikroplarınız sizi daha da çok sever.

Araştırmalar da bu doğrultuda egzersiz yapmanın gastrointestinal sisteminizdeki faydalı bakteri popülasyonlarını % 40'a kadar artırdığını göstermiştir.

Genel olarak egzersiz, mikrobiyal çeşitliliğinizi artırır. Egzersizin, bakteriler tarafından üretilen kısa zincirli yağ asitlerini, özellikle bütirat miktarını ve yağsız kas kütlesi ile ilişkili bakteri türlerini artırdığı gösterilmiştir. Yeterli bütirat üretimi sağlıklı bir bağırsak için çok önemlidir ve vücuttaki inflamasyonu da azaltıcı etkisi vardır…


Şu ana kadar yapılan araştırmalarla bildiğimiz şey, bazı yararlı bakterilerin egzersizle arttığıdır:


  • Lactobacillus,

  • Bifidobacterium,

  • Akkermansia (özellikle bunu çok seviyorum :) ).


Peki, öyleyse mikroplarınızı mutlu etmek için kendinizi koşu bandına mı yoksa ağırlıklara mı vurmalısınız?


Size cevabı verebilmeyi dilerdim ama gerçek şu ki, hangi tür egzersizin en iyisi olduğunu söyleyecek yeterli araştırma yok. Araştırmaların çoğu, kardiyo'nun bağırsak mikroplarınız için faydalı olduğuna işaret ediyor, ancak bu, kuvvet antrenmanının o kadar önemli olmadığını göstermiyor yani şu an sadece kuvvet antrenmanı ve mikroplar arasındaki ilişkiyi açıklayan bilgilerin eksik olduğunu söylemek anlamına gelmiyor. Ne tür bir egzersiz olursa olsun, yeterince dinlenmeden çok çalışıyorsanız, vücudunuzda strese neden olur ve bu uzun bir süre devam ederse, bu bağırsaklarınız üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Yoga veya Pilates gibi egzersizler, savaş, uçuş veya donma modundan çıkmanıza ve dinlenmenize ve sindirmenize yardımcı olabilir, bu da bağırsaklarınızı mutlu etmek için çok önemlidir. Mikroplarınızın yanı sıra, egzersiz bağırsaklarınızın hareket etmesine de yardımcı olur. Doğada dışarıda egzersiz yapmak, kendinizi daha da farklı bakteri türlerine maruz bırakmanın harika bir yoludur. Alacağınız sonuç: Egzersiz bağırsaklarınız için iyidir, ne çok yoğun olanı, ne de çok hafif olanı... yeterince dinlenmeye yer verilmiş, çeşitliliğin sağlandığı düzen anahtarınız olacaktır.



39 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page